Villámgyors lepények II. – élesztős változatok

A kelesztési idő ellenére is sokkal egyszerűbb összedobni egy élesztős lepénykenyeret, mint lemenni a boltba és megvenni. Megéri az a pár perc a konyhában, mert sokkal finomabb, mint a bolti és pontosan tudod mi van benne. A mi nagylányunk ráadásul bármelyik kenyérnél szívesebben megeszi. Az élesztő miatti extra 5 perc munka bőven megéri a fáradtságot: könnyebb, lazább, puhább tésztát kapunk. Meleg helyen kelesztve pedig a kelesztési idő sem több, mint egy élesztőmentes lepénynél a pihentetési idő. Amire szükségünk lesz: liszt, víz, só, élesztő és extraként egy kevés olaj, joghurt.
pinit View Gallery 2 photos

Villámgyors lepények II. – élesztős változatok

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 15 mins Pihentetési idő 30 mins Teljes idő 55 perc

Leírás

A villámgyors élesztőmentes lepények után, két újabb népszerű lepény, amiből legalább az egyikkel már biztos mindenki találkozott. Hosszas kísérletezés után, jöjjön a görög pita és az indiai naan, Ínyenc baba tolmácsolásban. Szinte pontosan ugyanazok a hozzávalók, a végeredmény pedig mégis teljesen más. Ha az egyik elkészítése a kezeinkben van, akkor úgyis menni fog a másik is.

Kezdetben mi is mindent naanal ettünk, akkora szerelem volt. Az ment a gyros, a közel-keleti kencék mellé is. Aztán felzárkózott mellé a pita. Igaz, nyáron továbbra se fűtjük fel a sütőt 240 fokra, akkor indiai lepénnyel eszünk mindent. Egyszer próbáltam serpenyőben pitát sütni, de zsebek nélkül az is csak ugyanolyan, mint bármelyik másik lepény. 😊

1.Naan

Szerintem a legfinomabb indiai lepény, amivel egészen biztosan minden indiai étteremben találkozhatunk. Legyen sima, vajas, fokhagymás - mindegyik egyformán ellenállhatatlan. Puha, szaftos, vajas és függőséget okoz. Nálunk egyértelműen a családi kedvenc. Másnap is puha, ami külön előnye.

2. Pita

Sajnos a „hagyma, csípős mehet?” kérdés után kapott piták többsége méltatlan az elnevezésre: sokszor előcsomagolt, tartósítószeres verziókat kapunk. Egy igazi finom, puha, tölthető pitát elkészíteni viszont otthon sem ördögtől való: nagyon egyszerű és garantáltan finomabb lesz a végeredmény, mint egy körúti gyrososban.

Mennyi idősen: glutén bevezetése után adható, ha a baba már megfelelően tud rágni

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók

Hozzávalók naan (8 darabhoz):

Hozzávalók pita (8 darabhoz):

Elkészítés

Naan elkészítése:

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 dl kézmeleg vízzel együtt egy kis tálba tesszük, alaposan elkeverjük és néhány perc alatt felfuttatjuk (pezsegni kezd). Ehhez kb. 5-10 perc szükséges. 38 fokos víz az ideális, de semmiképp se legyen 45 fok feletti mert ott már elpusztulnak az élesztőgombák.

  2. Összekeverjük a liszteket a sóval majd hozzáadjuk a joghurtot, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Elkezdjük kézzel/géppel dagasztani a tésztát. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük, akkor plusz liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán. 2-3 perc dagasztás után szép homogén, rugalmas, lágy tésztát kapunk.

  3. Lefedve, meleg helyen legalább 30 percig vagy amíg a duplájára kel állni hagyjuk. Pihentetés után nem ragacsos, ruganyos tésztát kell kapjunk. A tésztát 8 részre osztjuk és golyókat formázunk belőle a tenyerünkkel. A vajat megolvasztjuk. Enyhén lisztezett deszkán sodrófával kb. 2-3 mm vastagságúra nyújtjuk. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk rá, hogy ne lapítsuk nagyon a kelt tésztát. Szárazon felhevítünk egy palacsintasütőt, közben 2-3 db-ot kinyújtunk a tésztából.

  4. Ha jó forró belerakjuk a kinyújtott lepényt és felfelé eső oldalát ecsettel picit megkenjük az olvasztott vajjal. Amikor elkezd hólyagosodni, felfújódni (kb. 1 perc fordítsuk meg. Pár másodperc után ez az oldal is megpirul.

Elkészítés pita:

  1. Az élesztőt a cukorral és 1 dl kézmeleg vízzel együtt egy kis tálba tesszük, alaposan elkeverjük és néhány perc alatt felfuttatjuk (pezsegni kezd). Ehhez kb. 5-10 perc szükséges. 38 fokos víz az ideális, de semmiképp se legyen 45 fok feletti mert ott már elpusztulnak az élesztőgombák.

  2. Összekeverjük a liszteket a sóval majd hozzáadjuk az olajat, a felfuttatott élesztőt és a maradék vizet. Elkezdjük kézzel/géppel dagasztani a tésztát. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük, akkor plusz liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán. 2-3 perc dagasztás után már szép homogén, rugalmas, lágy tésztát kapunk.

  3. A sütőt előmelegítjük 240 fokra. Belehelyezzük a tepsit is, amin sütni fogjuk a pitát. A tésztát lefedve, meleg helyen legalább 30 percig vagy amíg a duplájára kel állni hagyjuk. Pihentetés után nem ragacsos, ruganyos tésztát kell kapjunk. A tésztát 8 részre osztjuk és golyókat formázunk belőle a tenyerünkkel. Enyhén lisztezett deszkán sodrófával kb. 12-13 cm átmérőjű és kb. 5 mm vastag korongokat nyújtunk belőle. Ügyeljünk rá, hogy ne nyomjuk rá, hogy ne lapítsuk nagyon a kelt tésztát, mert akkor nem lesz a pitának „zsebe”. 

  4. A pitákat sütőpapíron a tepsibe pakoljuk és az előmelegített sütőben kb. 5-6 percig sütjük. Akkor jó, ha a teteje elkezd megemelkedni, akkor válik szét két részre a pita belseje, úgy lesznek kis „zsebek”. A kész pitákat tálalásig takarjuk be, tartsuk melegen.

https://www.instagram.com/inyencbaba/