Vöröslencse curry

A klasszikus indiai lencsecurry (dal makhani) mindig levesz a lábamról: bódítóan fűszeres ízének és illatának nem tudok ellenállni. Ez ez enyhén fűszeres, szintén indiai ízvilágú vöröslencse curry egy sokkal könnyedebb verzió, ami kisebb módosításokkal könnyen beilleszthető már a kisebb babák étrendjébe is. Olívia minden alkalommal lelkesen lapátolja be – láthatóan nagyon ízlik neki. Arról, hogy miért is jó a vöröslencse már bővebben írtam a narancsos-currys vöröslencse levesnél. Az india szószos ételek nekem mindig lepénnyel mártogatva az igaziak. Amíg készül a curry addig pont ki is sül hozzá a friss házi csapati, ami a legegyszerűbb india lepénykenyér.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 25 mins Teljes idő 35 perc

Leírás

Mennyi idősen:

7-8 hónapos kortól a vöröslencsét készítsük el együtt a répával, vöröshagyma helyett kevés újhagymával és adhatunk a püréhez almát is. Olajnak válassz szőlőmagolajat.

9-10 hónapos kortól már bátran rakhatsz hozzá egy nagyon kevés római köményt/gyömbér port/curry port (amiben nincs chili) is. Egyszerre csak egy fűszert javaslok. Mehet bele már a paradicsom is. A végén megszórhatod kevés aprított korianderrel.

Az összes hozzávalóval együtt 1 éves kortól javaslom a curryt.

Vöröslencséről picit bővebben egy előző receptben, Narancsos-currys vöröslencse leves.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki! Fűszereket fokozatosan vezessük be, ne rögtön az erőteljesebb ízekkel kezdjük.

Különleges alapanyag: egzotikus fűszerek. Részletesen a Spájz rovatban olvashatsz róla.

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Hozzávalók a csapátihoz (8-10 darabhoz):

Elkészítés

Curry:

  1. Egy lábasban az olajon lepirítjuk a jó apróra vágott hagymát, fokhagymát, gyömbért (gyömbért reszelni is lehet). A curry port, a kurkumával és római köménnyel kurkumával és esetleg pici chilivel (ha babának is készül akkor a végén adjuk hozzá a chilit a felnőtt adaghoz) együtt a hagymás keverékhez adjuk. Addig pirítjuk alacsony lángon, amíg a fűszerek illatozni kezdenek.

  2. Mehet hozzá az apró kockákra vágott sárgarépa. Kb. 2-3 percig pirítsuk a répát a fűszerekkel együtt, hogy ne égjen oda tehetünk bele egy keveset a paradicsomból. Utána adjuk hozzá a maradék paradicsomot, a vöröslencsét, kókusztejet, vizet és morzsoljuk bele a görögszéna levelet.

  3. Várjuk meg, amíg felforr, majd alacsony lángon főzzük amíg a lencse és a répa megpuhul (ez kb. 20-25 perc), közben néha keverjük meg. Ha kész kóstoljuk meg a felnőtt adagot sózzuk ízlés szerint és megszórhatjuk őrölt chilivel is.

  4. Házi csapatival az igazi, de ha azt nem készítünk hozzá, akkor basmati/jázmin rizzsel tálaljuk. Szórjuk meg aprított friss korianderzölddel/petrezselyemmel a tetejét, ízesítsük kevés lime- vagy citromlével.

Csapáti (chapati):

  1. Összekeverjük a liszteket a sóval majd hozzáadjuk a vizet. Elkezdjük kézzel összegyúrni a tésztát. Ha túl lágynak, ragacsosnak érezzük, akkor plusz liszt hozzáadásával javíthatunk az állagán. 2-3 perc gyúrás után szép homogén, rugalmas, lágy tésztát kapunk.

  2. Lefedve legalább 30 percig állni hagyjuk.  De ha van több idő, állhat többet is, csak jobb lesz. Pihentetés után diónyi golyókat formázunk belőle a tenyerünkkel. Lisztezett deszkán kb 1 mm vastagságúra nyújtjuk.

  3. Szárazon felhevítünk egy palacsintasütőt és belerakjuk a kinyújtott lepényt. Arra ügyeljünk, hogy a felesleges lisztet a két tenyerünk között csapkodjuk le a lepényről, hogy ne égjen sütés közben. Amikor elkezd hólyagosodni (kb 1 perc után) a szélein nyomkodjuk le fa lapáttal és fordítsuk meg. Pár másodperc után ez az oldal is megpirul. A kész lepényt kenjük meg vajjal.

https://www.instagram.com/inyencbaba/