Zellerkrémleves tökmagolajjal

Teljes idő: 30 perc Nehézség: Kezdő
Nekem a zeller is egy olyan zöldség, amit csak mostanság kezdtem megkedvelni. Eddig a szerepe kimerült abban, hogy belekerült a húslevesbe - pedig ettől azért sokkal több rejtőzik ebben a zöldségben is, most már tudom. Ez egy nagyon egyszerű és gyors recept, csupa helyi alapanyagból, télálló zöldséggel és gyümölccsel valamint egy pici citrommal ízesítve. Igen, a citrom sem kakukktojás: az is lehet magyar. (Ha van lehetőséged szerezz hazai Meyer citromot, igazán finom és már nagyon sok helyen beszerezhető.) A „mi kerüljön a tetejére?” kérdésnél a dió adta magát: zeller és dió mindig remek páros. Kóstolgatás közben viszont rájöttem, hogy egy igazán finom házi tökmagolaj is jól passzolna hozzá. Ha tudtok finom termelői, házi tökmagolajat szerezni (amit már önmagában is öröm kóstolgatni), akkor semmiképpen ne felejtsétek le róla.
pinit Galéria megtekintése 2 képek

Zellerkrémleves tökmagolajjal

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 20 perc Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: zeller, alma, krumpli csupa olyan alapanyag, amit már a hozzátáplálás kezdeteitől bevezethetünk a baba étrendjébe. A levest 7-8 hónapos kortól kínálhatjuk a babának. Ekkor a baba adagból hagyjuk el a citromot és a tálaláshoz használt feltéteket. Így a leves gyakorlatilag változatlan formában kerülhet a teljes család tányérjába. Miután olajos magot, ez esetben a diót már bevezettük a babának, akkor azt mindenképp őrölt formában keverjük bele a levesbe, mert darabosan a kisebbeknek könnyen fulladást okozhat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Elkészítés

  1. A zöldségeket és almát megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Hozzáadjuk a felkockázott zellert (ha apróbbra vágjuk hamarabb lesz kész) és lepirítjuk. Néhány percig pirítjuk és mehet hozzá a krumpli, alma és felöntjük az alaplével. Ízesítjük rozmaringgal, sóval, borssal és a citrom héjával.

  2. özben egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a diót. A tálalásig félretesszük.

  3. A hozzávalókat puhára főzzük és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citrom levét. Ízlés szerint mehet bele több is. Tálaláskor a levesre szórjuk a pirított diót és néhány csepp tökmagolajjal is ízesítjük.

Megosztás

https://www.instagram.com/inyencbaba/