Opciók nyomtatása

Zellerkrémleves tökmagolajjal

Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 10 min Főzési/sütési idő: 20 min Teljes idő: 30 perc
Leírás

Mennyi idősen: zeller, alma, krumpli csupa olyan alapanyag, amit már a hozzátáplálás kezdeteitől bevezethetünk a baba étrendjébe. A levest 7-8 hónapos kortól kínálhatjuk a babának. Ekkor a baba adagból hagyjuk el a citromot és a tálaláshoz használt feltéteket. Így a leves gyakorlatilag változatlan formában kerülhet a teljes család tányérjába. Miután olajos magot, ez esetben a diót már bevezettük a babának, akkor azt mindenképp őrölt formában keverjük bele a levesbe, mert darabosan a kisebbeknek könnyen fulladást okozhat.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (4-5 adaghoz):
  • 0.5 db zellergumó (kb 500 g)
  • 1 db hagyma (vagy 3 szál újhagyma)
  • 1 db nagyobb krumpli
  • 1 db alma
  • 2 ek növényi olaj
  • 1 liter zöldségalaplé/víz
  • 0.5 kk őrölt rozmaring
  • csipet fehér bors
  • 0.25 db citrom héja lereszelve és leve
  • 1 marék durvára aprított dió a tálaláshoz
  • tökmagolaj ízlés szerint a tálaláshoz (elhagyható)
Elkészítés
  1. A zöldségeket és almát megtisztítjuk és felaprítjuk. Egy lábasban felhevítjük az olajat és a hagymát üvegesre dinszteljük rajta. Hozzáadjuk a felkockázott zellert (ha apróbbra vágjuk hamarabb lesz kész) és lepirítjuk. Néhány percig pirítjuk és mehet hozzá a krumpli, alma és felöntjük az alaplével. Ízesítjük rozmaringgal, sóval, borssal és a citrom héjával.

  2. özben egy száraz serpenyőt felhevítünk és lepirítjuk benne a diót. A tálalásig félretesszük.

  3. A hozzávalókat puhára főzzük és az egészet botmixerrel pürésítjük. Ekkor adjuk hozzá a frissen facsart citrom levét. Ízlés szerint mehet bele több is. Tálaláskor a levesre szórjuk a pirított diót és néhány csepp tökmagolajjal is ízesítjük.