Zöldborsós-bazsalikomos cukkinifőzelék
Leírás
Elég megosztó zöldség szegény cukkini, de ha megtanuljuk jól elkészíteni, lehet, hogy a nem éppen cukkini rajongók is szereni fogják. Végül lehet siker lesz, ahogy tavaly is írtam a Cukkini, amit te is megennél blogbejegyzésben.
Mennyi idősen: cukkini és zöldborsó (igaz sokan későbbre rakják a borsót a puffasztó hatása miatt, de ha nem okoz problémát a babánál, akkor lehet adni) is már 7-8 hónapos kortól adható a babának, de ekkor tejföl helyett inkább joghurtot válasszunk sűrítésnek vagy saját magával sűrítsük a főzeléket egy kis mennyiség leturmixolásával. Hogy darabos vagy pürésített formában kínáljuk, azt mindig a baba igényeinek megfelelően alakítsuk. Borsót viszont mindkét esetben érdemes összenyomkodni, mert egészben könnyen félrenyelhető. Feta sajtot feltétként csak 1 éves kor után kínáljuk hozzá, mert legtöbb esetben kecsketejet is tartalmaz.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: nincs
Hozzávalók (3-4-adaghoz):
Elkészítés
-
A cukkinit hosszában félbe, majd még félbe vágom és kb 1 cm vastagan feldarabolom. A felaprított fokhagymát az olívaolajon addig pirítom, amíg illatozni kezd, ekkor hozzáadom a cukkinit is és azt is kb 2 percig pirítom. Sózom, borsozom és hozzáadom a zöldborsót is. Felöntöm az alaplével és néhány perc alatt puhára főzöm a zöldségeket. Tényleg néhány perc alatt összerottyan, nem kell sokáig hőkezelni, egy kis roppanós állag még jól is áll neki.
-
Hozzákeverem a tejfölt, citromlevet, citromhéjat, aprított bazsalikomot és az előre 1-2 evőkanál hideg vízzel elkevert keményítőt. Már nem főzzük tovább. A keményítő gyorsan teszi a dolgot, amíg ehető hőmérsékletűre hűl addigra szépen be is sűrűsödik és tálalhatjuk is. Morzsolunk rá ízlés szerint fetát és megszórjuk a kolbászmorzsával.