Opciók nyomtatása

Zöldborsós-bazsalikomos cukkinifőzelék

Recept kategória ,
Nehézség Kezdő
Idő
Elkészítési idő: 10 min Főzési/sütési idő: 15 min Teljes idő: 25 perc
Leírás

Elég megosztó zöldség szegény cukkini, de ha megtanuljuk jól elkészíteni, lehet, hogy a nem éppen cukkini rajongók is szereni fogják. Végül lehet siker lesz, ahogy tavaly is írtam a Cukkini, amit te is megennél blogbejegyzésben.

Mennyi idősen: cukkini és zöldborsó (igaz sokan későbbre rakják a borsót a puffasztó hatása miatt, de ha nem okoz problémát a babánál, akkor lehet adni) is már 7-8 hónapos kortól adható a babának, de ekkor tejföl helyett inkább joghurtot válasszunk sűrítésnek vagy saját magával sűrítsük a főzeléket egy kis mennyiség leturmixolásával. Hogy darabos vagy pürésített formában kínáljuk, azt mindig a baba igényeinek megfelelően alakítsuk. Borsót viszont mindkét esetben érdemes összenyomkodni, mert egészben könnyen félrenyelhető. Feta sajtot feltétként csak 1 éves kor után kínáljuk hozzá, mert legtöbb esetben kecsketejet is tartalmaz.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (3-4-adaghoz):
  • 2 db közepes cukkini (kb 0,5 kg)
  • 200 g zöldborsó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 marék bazsalikomlevél frissen aprítva
  • 500 ml zöldségalaplé vagy víz
  • 150 ml tejföl
  • 1 ek citromlé
  • 1 tk kezeletlen citrom reszelt héja
  • 2 ek étkezési keményítő
  • só, frissen őrölt bors
  • feta sajt a tálaláshoz
  • kolbászmorzsa a tálaláshoz (akkor nem vega)
Elkészítés
  1. A cukkinit hosszában félbe, majd még félbe vágom és kb 1 cm vastagan feldarabolom. A felaprított fokhagymát az olívaolajon addig pirítom, amíg illatozni kezd, ekkor hozzáadom a cukkinit is és azt is kb 2 percig pirítom. Sózom, borsozom és hozzáadom a zöldborsót is. Felöntöm az alaplével és néhány perc alatt puhára főzöm a zöldségeket. Tényleg néhány perc alatt összerottyan, nem kell sokáig hőkezelni, egy kis roppanós állag még jól is áll neki.

  2. Hozzákeverem a tejfölt, citromlevet, citromhéjat, aprított bazsalikomot és az előre 1-2 evőkanál hideg vízzel elkevert keményítőt. Már nem főzzük tovább. A keményítő gyorsan teszi a dolgot, amíg ehető hőmérsékletűre hűl addigra szépen be is sűrűsödik és tálalhatjuk is. Morzsolunk rá ízlés szerint fetát és megszórjuk a kolbászmorzsával.