Avagy mi lapul nálunk a kamrában, miket érdemes beszerezned.

Ebben a rovatban szeretnék Nektek tippeket adni, hogy hol vehetitek meg azokat a különlegesebb alapanyagokat, amiket gyakran használunk. Az egyre szaporodó kínai, vietnámi, arab boltoknak köszönhetően ma már szerencsére egyiknek a beszerzése sem egy “Mission Impossible”, de a szupermarketek polcain is éppúgy találhatunk kincseket. Azt is eláruljuk, hogy melyik az, ami nekünk bevált és mihez használjuk legtöbbször. Mi is sokszor belefutottunk, hogy megvettünk valamit egy ételhez, de nem tudtuk mihez passzolna még… így ha elsőre nem ízlik a babának a szójaszószos pirított rizs, próbáld ki húspáchoz vagy egy kis maradék grillcsirke átpirításához, és lehet úgy már nyert ügyed lesz.

Ízek bevezetése a babának

A hozzátáplálás megkezdésekor mindenkinek az lebeg a szeme előtt, hogy “mit, mennyi idősen?”. Kezdő anyukaként én is megnéztem mindent, aztán rájöttem, hogy semmi nem szentírás. Inkább csak egy iránymutatás, de nem maga a Biblia. Teljesen mást mond a védőnői ajánlás, mint az “A” és “B” baba szakácskönyv, más van a magyar és külföldi internetes oldalakon. Nem beszélve arról, hogy a “hoisin szósz mennyi idősen adható” kérdésre nemigen fog tudni a védőnő válaszolni. Egy jó tanács: ne kövessük mereven a hozzátáplálási útmutatókat (kis hazánk határain kívül ez már nem is nagyon divat), de azért legyünk óvatosak. Kezdjünk mindent kis adagokban és figyeljük a baba reakcióit.

Igenis legyünk bátrak és kísérletezőek, hogy minél több ízt ismerhessen meg a minél hamarabb – függetlenül attól, hogy pürés vagy BLW hozzátáplálást követünk. Egyféle ízt pedig ne csak egyszer próbáljunk, térjünk vissza rá néhány nap múlva, ha nem volt sikere. Mi felnőttek sem mindig tudjuk elsőre eldönteni, hogy az az étel szerelem lesz-e. Ugyan miért tudná egy néhány hónapos, akinek még minden újdonság? Legyünk kitartóak, az első kudarc után soha nem szabad feladni.

Ha a lenti alapanyagokat megvettük, semmiképp ne hagyjuk otthon állni, használjuk bátran! A kicsinek viszont mindig csak eggyel és abból is kevéssel kezdjük, hogy kiderüljön egy esetleges allergia. Velünk is előfordult már, hogy evés közben apró piros pöttyök jelezték a kislányunkon, hogy gond lesz a tojásfehérjével. (Aztán persze hamarosan kinőtte.) Haladjunk fokozatosan: először csak egy-egy fűszert/szószt próbáljunk ki, utána jöhetnek a fűszerkeverékek és erőteljesebb ízek. Egy étteremben sem úgy építik fel a menüt, hogy először kapjuk a vörösboros marhapörköltet és utána a mozzarellás paradicsomsalátát, mert az utóbbinak nem is éreznénk az ízét. A picinek is hagyjunk időt, hogy először a lágyabb ízeket ismerje meg és utána az egyre összetettebbeket.

Az egzotikus hozzávalók beszerzése

Amikor első alkalommal ismerkedsz az egzotikus fűszerekkel/szószokkal, valószínűleg nem akarod az arab, kínai, vietnami üzleteket egyenként végigjárni. Amennyiben egyetlen helyről szeretnél mindent beszerezni (bár nem feltétlenül a legolcsóbban), a legjobb választás az Ázsia Bt üzlete a Fővám téren, vagy a Culinaris webshopja. Mindkét üzlet élőben is igazi kincsesbánya és vidékre is szállítanak!

Szószok

  1. Szójaszósz
    Ha csak egyetlen szószt tartanál otthon kezdetnek, akkor ez legyen az. Az ázsiai konyha alap ételízesítője, mondhatni Alfája és Omegája: főzéshez, sütéshez egyaránt használják. Mehet tésztába, rizsbe, mártogatósba, kínai, japán, thai fogásokba. A sötét szójaszószt a világosból készítik hosszabb erjesztéssel, íze kevésbé sós. Néhány olcsóbb verziót cukorral sziruposra főznek, ezeket kerüld el: az üvegében vízszerűen folyós állaga kell legyen. Mivel alapesetben nagyon sós (akár 20%+ sótartalom) emiatt néhány márkából lehet sócsökkentettet is (<10%) kapni, érdemes beszerezni ha sikerül.

    + Mennyi idősen:
    az elérhető ajánlások szerint 1 éves kor alatt nem ajánlott a magas sótartalma miatt, a baba szervezetének nincs szüksége a sok sóra. 1 éves kor felett is érdemes a sócsökkentettet venni. Az ezzel készült ételeket általában nem kell már sózni.
    + Mihez használjuk: pirított rizs, pad thai, bármilyen ázsiai jellegű tészta vagy rizses étel, húsok pácolására
    + Hol szerezheted be: szinte bárhol beszerezhető már, szupermarketek és diszkont üzletláncok (Aldi/Lidl) polcain éppúgy megtalálod, mint az Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Kikkoman “zöld címkés” sócsökkentett
  2. Osztrigaszósz
    Az ázsiai konyha nélkülözhetetlen kelléke – éppúgy, mint a szójaszósz. Sokszor azzal együtt is használják. Az itthon kapható verziók osztrigakivonatból és szójaszószból készülnek. Édes-savanyú íze nagyon különleges, nemigen lehet helyettesíteni. Az sem gond, ha nem szereted a halat, mert nincs “hal íze”, használhatod bátran.

    + Mennyi idősen: intenzív íze miatt 1 éves kor felett javaslom. Mivel lényegében kagyló, allergén lehet, óvatosan adagoljuk eleinte.
    + Mihez használjuk: pirított rizs, pad thai, bármilyen ázsiai jellegű tészta vagy rizses étel, húsok pácolására
    + Hol szerezheted be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Megachef márkát vesszük, eddig ez a legfinomabb amit találtunk. Ha ilyet nem találsz, célszerű 30-40% feletti osztriga(kivonat) tartalmút venni.
  3. Szezámolaj
    A távol-keleten sütéshez és a kész étel ízesítéséhez egyaránt használják. Mivel itthon meglehetősen drága, mi már csak az utóbbira használjuk. Főként a pirított rizs esetén tesz csodát: pár csepp elképesztő módon fel tudja dobni az ételt. Próbálj természetesebb, nem pörkölt verziót beszerezni, az kellemes vajas-diós ízt ad az ételnek.

    + Mennyi idősen: egy éves kortól, bár néhány oldal már 6 hónaptól is ajánlja
    + Mihez használjuk: pirított rizs, bibimbap, blansírozott spenótra rakva egy kis szójaszósszal finom ázsia ízvilágot kapunk
    + Hol szerezheted be: néha felbukkant már az Aldi polcain, de azért állandó jelleggel inkább Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Lee Kum Kee – Pure sesame oil
  4. Sriracha chili szósz
    Ha csak egyetlen chili szószt szeretnél otthonra, ez legyen az. Egy vietnami emigráns gyártja az USA-ban (a “kakasos” márkát), és olyannyira jól sikerült hogy Ázsiában is ezt látni az asztalokon. Olcsó és verhetetlenül finom ízű. Többféle verzióban kapható a chili/fokhagyma/ecet/cukorszirup változó arányaival – válaszd a saját ízlésednek megfelelőt! Évekig eláll a hűtőben, még bőven a szavatossági időn is túl...

    + Mennyi idősen: erőteljes csípős íze miatt pici babáknak nem ajánlom!
    + Mihez használjuk: bármelyik szószos/leveses ételhez, amit csípősre kívánunk hangolni
    + Hol szerezheted be: több szupermarketben már megtalálható, vagy Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: 45% chili tartalmú, picit édeskés a mi kedvencünk (“hot&sweet, ludas” verzió, Flying Goose márka. Szerintünk ez kicsivel kevésbé csíp, mint a kakasos változat.)
  5. Gochujang paszta
    A gochujang a koreaiak “Erős Pistája”, ami azonban (a hazaitól eltérően) egyszerre csípős, édes és savanyú is egyben: erjesztett rizs és szója adja az eltérő ízét. A Sriracha-nál sokkal teltebb, mélyebb, dominánsabb íze van – és meglepően sokáig eláll a hűtőben. Helyettesíthető akár Erős Pistával akár chiliszósszal… de ne várjuk ugyanazt az élményt tőle: a cukrozott Koccintós borból sem lesz Tokaji Aszú.

    + Mennyi idősen: erőteljes csípős íze miatt pici babáknak nem ajánlom!
    + Mihez használjuk: egyelőre csak a bibimbaphoz, de annak alapfűszere
    + Hol szerezheted be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: eddig csak egyfélét vettünk… azóta is kitart, így nem tudunk többféléről nyilatkozni
  6. Halszósz
    Ha megszagolod vagy megkóstolod, biztosan félredobod örökre, mondván “ezzel bizony én nem fogok főzni”. De ahogy az ecetet sem esszük magában, ennek is hígítva jön ki a szépsége. Sózott/erjesztett halból készül, tehát nagyon büdös, orrfacsaró szaga van – de csak egy kevés kell belőle és teljesen új életre kelnek tőle az ételek. Ahogy a Culinaris oldalán fogalmaznak “Ami Európában a só és a bors, az a thai konyhában a halszósz és a cukor”. A legtöbb vietnámi ételben találkozhatunk vele alapanyagként (és nem utolsó sorban a vietnámi halszószt tartják a legjobb minőségűnek, ha látsz phu quoc-it vedd azt, az a legjobb). Erősen sós, gyakorlatilag só helyett használható – csak éppen sokkal pikánsabb lesz tőle az étel, mint a sótól.

    + Mennyi idősen: intenzív és erős sós íze miatt 1 éves kor felett javaslom
    + Mihez használjuk: nagyon sok délkelet-ázsiai ízvilágú ételben a szósz alapkelléke, vietnámi mártogatós szószhoz
    + Hol szerezheted be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Megachef vagy a Squid márkát vesszük, mindkettő finom

  7. Fekete bors szósz
    Intenzíven fűszeres, csípős, pikáns szósz. Erőteljes íze miatt már kis mennyiség is elég az ételek ízesítésére. Eredetileg Kínából származik, de a thai konyha is átvette és előszeretettel használja sült tésztás, rizses, húsos ételek, szószok ízesítésére. A szósz alapját szójaszósz adja, ahhoz jön fokhagyma, fekete bors, chili (attól függően, hogy thai vagy kínai verziót választottunk).

    + Mennyi idősen: intenzív, karakteres íze miatt 1 éves kor után. Szójaszósz alapú készítmény.
    + Mihez használjuk: pad thai, hamburger (először ahhoz ettük a Pesti Burgerben és igen, valami zseniális hozzá), sült húsok, BBQ, steakek mellé mártogatósnak, de remekül passzol tenger gyümölcseihez is, egyik kedvenc receptünkben pont sült garnélát készítünk vele
    + Hol szerezheted be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Flying goose
  8. Rákpaszta
    Darált, erjesztett garnéla Ázsiában ételízesítőként használják. Tömény, nagyon intenzív ízű paszta, igazi umami bomba, ami számos ázsiai konyha (pl. thai) nélkülözhetetlen eleme. Erőteljes illata és erőteljes egyszerre sós íze miatt nem kell megijedni csak nagyon keveset kell belőle használni.

    + Mennyi idősen: önmagában nagyon intenzív halas íze van, de nem magában használjuk, hanem megy bele a levesbe, ha már kóstoltattál rákot a babával, akkor ez is mehet.
    + Mihez használjuk: thai, maláj, indonéz levesekhez, currykhez nélkülözhetetlen alapanyag
    + Hol szerezheted be: Rákóczi téri Asia boltban szoktuk venni, de az Ázsia boltban is kapható
    + Melyiket ajánljuk: Kapi thai garnélapaszta (Pantainorasingh Brand – Shrimp paste (kicsi rózsaszín dobozos))

Konzervek

  1. Kókusztej
    Lereszelt kókuszdió és víz változó arányú keveréke alkotja. Soványabb és gazdagabb, sűrűbb változaban is elérhető. Míg előbbi tökéletes levesekhez, addig utóbbi a szószokhoz, desszertekhez lesz jó választás. Házilag is könnyen elkészíthető.
    Jól helyettesíthető vele a tehéntej gyakorlatilag bármiben, ázsiai “csavart” ad az ételeknek és tejérzékeny babáknak is adható. Nekem személyes kedvencem a növényi tejek közül, szerintem a legfinomabb.

    + Mennyi idősen: bátran adhatjuk 1 éves kor alatt is
    + Mihez használjuk: levesekhez, főzelékekhez, szószokhoz, desszertekhez
    + Hol szerezd be: szinte bárhol beszerezhető már, szupermarketek és diszkont üzletláncok (Aldi/Lidl) polcain éppúgy megtalálod, mint az Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: jó krémes, sűrű (80% kókusz) az Aldi/Lidl saját márkás változata desszertekhez, szószokhoz mindig ezt választjuk
  2. Mangópüré
    Sajnos itthon ritka és drága a friss és érett mangó, emiatt sokszor kényszerülünk a konzervre. A szeletelt verzió több helyen kapható de ez cukorszirupban úszik – a legtöbb püré viszont alig néhány százalék cukrot tartalmaz és van cukormentes 100%-os változat is. Emiatt vesszük az utóbbit, desszertek alapanyagaként vagy ízesítésére. Vedd nyugodtan a nagyobb kiszerelést: a maradékot öntsd almalébe, smoothie-ba… garantáltan finomabb lesz mint a bolti “mangós” gyümölcslé ami alig pár százalékot tartalmaz belőle. Mi sokszor jégkockatartóban fagyasztjuk és egyszerre csak kis adagokat használunk belőle.

    + Mennyi idősen: egy éves kor alatt is adható
    + Mihez használjuk: desszertekhez, (pl. mangós pohárkrém), polentába
    + Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér, Culinaris)
    + Melyiket ajánljuk: Alphonso és Kesar mangót is használtunk már, mikor melyik jön szembe. Próbáld ki, Neked melyik ízlik jobban!

Friss zöldfűszerek

  1. Korianderzöld
    Van, aki imádja – és van, aki a szagát sem bírja: állítólag genetikai okból. Intenzív, friss ízű és illatú fűszer. Néhány receptben helyettesítheted petrezselyemmel de ez olyan, mintha egy finom vaj helyett sütőmargarinnal ennéd meg a kiflidet. Sajnos nagyon nehezen beszerezhető, pedig ha szereted akkor egyenesen imádni fogod. Mi néha a koriander köré találjuk ki a menüt, ha éppen sikerült egy szép nagy csokorral beszerezni. Mivel Dél-Amerikától a Távol-Keletig rengeteg étel meghatározó összetevője, ez nem szokott gondot jelenteni. Az elvágott szárat a levelekkel állítsd egy pohár vízbe, húzz rá egy zacskót, így akár 2 hétig is friss marad.

    + Mennyi idősen: 9-12 hónapos kortól ajánlott. Kezdhetsz egy korianderes répapürével.
    + Mihez használjuk: rengeteg ételhez, ázsia és arab fogások nélkülözhetetlen eleme – közel-keleti kencék, mexikói konyha
    + Hol szerezd be: egyelőre a Rákóczi téri Ázsia diszkont és a József körúti Kohinoor bazár a két beszerzési forrásunk vágott változatra. Cserepes kapható az Auchanban és piacon is érdemes keresni, mi már ott is szereztünk.
    + Melyiket ajánljuk: ha tudsz olyat szerezni aminek a gyökere is megvan, mázlista vagy! Készíts belőle currypasztát vagy fagyaszd le későbbi felhasználásra.
  2. Citromnád
    A citromnád vagy thai citromfű az ázsia konyha kedvelt fűszernövénye. Nem összekeverendő a hazai citromfűvel, ízében és kinézetében is teljesen más. Rengeteg klasszikus thai ételben találkozhatunk vele, de előszeretettel használják Kambodzsában, Indonéziában is.  Kerül levesekbe, currykbe, húsos vagy tengeri herkentyűs ételekbe. Lágy, üde, citrusos íze nagyon simulékony. Ezt a kellemes, jellegzetes ízt, nem lehet mással helyettesíteni (sajnos nem lehet citromhéjjal!). Szuper íze mellett többek között antibakteriális és fertőtlenítő hatása is ismert. Tudni kell viszont róla, hogy főzés közben egyáltalán nem puhul, fás és kemény marad – amit Ázsiában sokszor “kiköpködnek” az ételből. Ezt elkerülendő célszerű vagy csak belefőzni a leveses ételbe (előtte húsklopfolóval összetörve a szárát majd nagyobb darabokban beletenni) vagy aprítóban sokáig pürésíteni. Kisgyerekeknél az első megoldás ajánlott, vagy szóba jöhet a leves/szósz átszűrése is.  

    + Mennyi idősen: semmilyen ellenérvet nem találtam, hogy a picikre nézve bármilyen káros hatása lenne.
    + Mihez használjuk: thai levesekhez, currykhez nélkülözhetetlen alapanyag, citromnádas zöldségek kókusztejben
    + Hol szerezheted be: Pár évvel ezelőtt még igazi fekete öves küldetés volt beszerezni, mindig az Ngon étterem saját boltjában szereztük be a kínai piacon és utána felhasználásig gondosan őriztük a fagyasztóban. Most már egyre szaporodnak a beszerzési források, a kedvenc Rákóczi téri Asia boltunkban is bekerült a fagyasztott áruk közé, mint állandó kínálat és néhány hete a helyi Lidl polcain is belebotlottam, nem is akármilyenbe, hanem rögtön a friss változatba. A friss változat íze mindig erőteljesebb, a fagyasztottból bátran használhatunk a receptben írtnál többet. Kiolvasztás után a belőle csorgó levet mindenképp használjuk fel!
    Az Asia boltban és a Culinarisban is beszerezheted.
    + Melyiket ajánljuk: a friss változatnak sokkal aromadúsabb íze van
  3. Kaffir lime levél
    Intenzív, aromás, citrusos íze remekül passzol currykhez, tengeri herkentyűkhöz, de húsokhoz is. Szinte az összes thaiföldi leves és curry alapanyaga, de az indonéz és a maláj konyha is előszeretettel használja. Megjelenésében legjobban a babérlevélre hasonlít, használni is úgy érdemes, többnyire nem szükséges aprítani. Lime-mal nem érdemes helyettesíteni, teljesen más.

    + Mennyi idősen: semmilyen ellenérvet nem találtam, hogy a picikre nézve bármilyen káros hatása lenne.
    + Mihez használjuk: thai levesekhez, currykhez nélkülözhetetlen alapanyag, citromnádas zöldségek kókusztejben
    + Hol szerezheted be: A citromnádhoz hasonlóan, pár évvel ezelőtt még igazi feketeöves küldetés volt beszerezni, mindig az Ngon étterem saját boltjában szereztük be a kínai piacon és utána felhasználásig gondosan őriztük a fagyasztóban. Most már egyre szaporodnak a beszerzési források, a kedvenc Rákóczi téri Asia boltunkban is bekerült a fagyasztott áruk közé, mint állandó kínálat, de a Culinarisban is kapható. Szárított formában is több helyen beszerezhető (Ázsia Bolt, webshopok). Egy kisebb zacskóban is rengeteg van, sokáig felhasználható, jól őrzi az aromáját. Ha kicsit már kezd veszíteni belőle, akkor használjunk többet.
    + Melyiket ajánljuk: a hűtött/fagyasztott változatnak sokkal aromadúsabb íze van, mint a szárítottnak és mélyhűtőben nagyon sokáig eltartható.
  4. Galangal
    Megjelenésében leginkább a gyömbérre hasonlító galangal vagy thai gyömbér a thai konyha kedvelt fűszernövénye. Íze alig hasonlít a gyömbérre, egy kicsi bors és citrusos íz is keveredik bele. Ha egy receptben galangat látunk hozzávalónak és épp nincs otthon nem kell kétségbeesni, gyömbérrel helyettesíthetjük, igaz így végeredményként kicsivel másabb és csípős ízvilágot fogunk kapni.

    + Mennyi idősen: semmilyen ellenérvet nem találtam, hogy a picikre nézve bármilyen káros hatása lenne.
    + Mihez használjuk: thai, maláj, indonéz levesekhez, currykhez nélkülözhetetlen alapanyag
    + Hol szerezheted be: Pár évvel ezelőtt még igazi feketeöves küldetés volt beszerezni, mindig az Ngon étterem saját boltjában szereztük be a kínai piacon és utána felhasználásig gondosan őriztük a fagyasztóban. Most már egyre szaporodnak a beszerzési források, a kedvenc Rákóczi téri Asia boltunkban is bekerült a fagyasztott áruk közé, mint állandó kínálat. Asia boltban és Culinarisban friss változatot is találhatunk. A polcokon őrölt verzióba is belefuthatunk, de azt csak végszükség esetén javaslom: az íze meg sem közelíti a friss változatét, pont ugyanúgy, mint annyi a különbség, mint az őrölt és friss gyömbér esetében.
    + Melyiket ajánljuk: friss vagy fagyasztott változat
  5. Thai bazsalikom
    Thai curryk és a déli típusú vietnámi pho nélkülözhetetlen zöldfűszere. Kellemes ánizsos ízű és illatú bazsalikom. Íze frissen érvényesül a legjobban. Rendkívül ízgazdag, már néhány levél elegendő egy étel karakteréhez. A normál bazsalikomhoz képest levelei keskenyebbek, hegyesebbek és a zsenge, friss hajtásokon a leveleinek enyhe lilás színe van. Virága is lila a hagyományos bazsalikom fehér virágához képest.

    + Mennyi idősen: semmilyen ellenérvet nem találtam, hogy a picikre nézve bármilyen káros hatása lenne.
    + Mihez használjuk: thai, laoszi, vietnámi konyha kedvelt zöldfűszere. Levesekhez, currykhez, salátákhoz egyaránt használjuk
    + Hol szerezheted be: Néhány éve egyetlen helyet (Ngon étterem saját boltja a józsefvárosi piacon) leszámítva sehol nem tudtunk frisset beszerezni. Ha épp sikerült venni, akkor gyorsan készítettünk vele valamit, amihez jó nagy adag kellett belőle. Ázsia boltban kapható olajban eltett verzióban. Vetőmag formájában több helyen is beszerezhető. Egy egészen pici palántából szép nagy bokor nevelhető.
    Álmainkban nem gondoltuk, hogy a pilisvörösvári kicsi, szombati termelői piacon is rá fogunk bukkani. A Platz piacon szintén beszerezhető a Kevély Kincsénél. Azóta hatalmas az öröm. Tavasztól őszig kint neveljük a kertben, csak győzzük megenni.
    + Melyiket ajánljuk: friss változat. A szárított verzió annyit tud mint a morzsolt petrezselyem a frissel szemben.

Fűszerek

  1. Curry por
    Indiai és sok más keleti étel receptjében találkozhatunk ezzel a fűszerkeverékkel. Nagyon sok változata létezik, lehet édes vagy csípős. Megtalálható benne: római kömény, koriandermag, kurkuma, szárított gyömbér, görögszéna levél, chili, mustármag. Otthon is könnyen kikeverhető és saját ízlésre alakítható.

    + Mennyi idősen: curry-t már 9-10 hónapos korban kis mennyiségben lehet próbálni, de figyeljünk rá, hogy ne csípős verzió legyen. Az egyes összetevőit előtte fokozatosan be lehet vezetni. A római köményt már 7-8 hónaposan el lehet kezdeni nagyon jól passzol a csicseriborsóhoz és sárgarépához is. Készülhet vele egy finom hummusz is. A gyömbér 9-10 hónapos kortól javasolt (pl. gyömbéres sütőtökleves)
    + Mihez használjuk: levesekhez, húsokhoz, zöldséges ételekhez
    + Hol szerezd be: bárhol beszerezhető már, a sarki bolt polcán is éppúgy megtalálod, mint az Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér), arab boltban (Kohinoor bazár – József krt.). TRS márkájú fűszerek utóbbiakban fellelhetőek.
    + Melyiket ajánljuk: TRS Asia’s Finest Foods – Mild Madras curry por (kicsit pikáns, nagyon kellemes íze van)
  2. Garam masala
    Az egyik legismertebb indiai fűszer, számtalan verziója létezik, “ahány ház, annyi szokás”. A garam masala összetevői – általában: fahéj, babérlevél, római kömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes feketebors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág. Zöldséges ételekhez, húsokhoz, halakhoz egyaránt használják.

    + Mennyi idősen: fahéj, római kömény már 7-8 hónapos kortól, babér, szerecsendió, szegfűszeg kicsivel később 9-10 hónapos kortól. A teljes keveréket is ekkortól ajánlom.
    + Mihez használjuk: levesekhez, húsokhoz, zöldséges ételekhez (csicseriborsós sütőtök curry)
    + Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér), arab boltban (Kohinoor bazár – József krt.). TRS márkájú fűszerek utóbbiakban fellelhetőek.
    + Melyiket ajánljuk: TRS Asia’s Finest Foods – Garam masala
  3. Görögszéna levél
    A közel-keleti, indiai konyha jellemző fűszere, a görögszéna magtól enyhébb íze van. A curry por összetevője is. Kellemes ízt kölcsönöz a vegetáriánus ételeknek. Ha indiai ízvilágot szeretnénk csempészni valamibe, használjuk bátran.

    + Mennyi idősen: számos szoptatós teakeveréknek is része, de bátran használhatjuk a babának is. Számos jótékony hatása van, többek között emésztésserkentő.
    + Mihez használjuk: indiai jellegű zöldségcurryk (csicseriborsós sütőtök curry)
    + Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér), arab boltban (Kohinoor bazár – József krt.)
    + Melyiket ajánljuk: teljesen mindegy
  4. Szumák
    A cserszömörce bogyója, szárítják és azt darálják le. Az arab és közel-keleti konyhában jellemző fűszer. Enyhén citrusos, savanykás íze van. Használják öntetekhez, pácoláshoz. Bármihez jól áll, aminek jót tesz egy kevés citrusos íz.

    + Mennyi idősen: mi 10-11 hónapos kor körül kezdtük használni
    + Mihez használjuk: aprított petrezselyem+lilahagyma keverék szórására, salátára, za’atar fűszerhez, kifejezetten finom friss uborkával, párolt karalábéval is. Desszertben eperrel jó kombinálció.
    + Hol szerezd be: az arab és török boltokban (pl. Sezgin Török Hentes vagy Kohinoor bazár a József krt-on, stb.)
    + Melyiket ajánljuk: Durra – Őrölt szumák
  5. Za’atar
    Az arab, közel-keleti konyhában szinte minden nap használják ezt a fűszert és rengeteg verziója létezik. Alapja a kakukkfű, a szezámmag és szumák (cserszömörce bogyója) és ehhez kerülhet még számos más fűszer (chili, római-, édes kömény, oregánó stb.).
    Fűszerkeverék házilag:
    🔸 2 ek szárított, őrölt kakukkfű
    🔸 1 ek pirított, őrölt szezámmag
    🔸 1,5 ek őrölt szumák

    + Mennyi idősen: kakukkfűvel már 7-8 hónapos korban meg lehet ismertetni a babát, szezámmagot 10-11 hónaposan (mindenképpen őrölt formában!), így a teljes keveréket is innentől javaslom
    + Mihez használjuk: joghurt vagy lágy sajtok ízesítése, sült zöldségekhez (sütőtökös tarte tatin, sült édeskrumpli)
    + Hol szerezd be: az arab és török boltokban (pl. Sezgin Török Hentes vagy Kohinoor bazár a József krt-on, stb.)
    + Melyiket ajánljuk: házi keveréket használunk
  6. Tikka masala
    A garam masala mellett a másik legismertebb indiai fűszer. Ennek is számtalan verziója létezik, “ahány ház, annyi szokás”. Összetevői – általában: koriander, római kömény, fahéj, kurkuma, gyömbér, chili, paprika, kardamom, bors, szegfűszeg. Zöldséges ételekhez, húsokhoz, halakhoz egyaránt használják.
    Fűszerkeverék házilag:
    🔸 2 tk őrölt koriander,
    🔸 2 tk őrölt római kömény,
    🔸 1 tk őrölt édes pirospaprika
    🔸 0.5 tk kurkuma,
    🔸 csipet fahéj
    🔸 csipet őrölt kardamom
    🔸 csipet őrölt szegfűszeg

    Mennyi idősen: fahéj, római kömény már 7-8 hónapos kortól, babér, szerecsendió, szegfűszeg kicsivel később 9-10 hónapos kortól. A teljes keveréket is ekkortól ajánlom.
    Mihez használjuk: húsokhoz (ikonikus étel a csirke tikka masala), zöldséges ételekhez
    Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt, Asia Grocery – Rákóczi tér), arab boltban (Kohinoor bazár – József krt.). TRS márkájú fűszerek utóbbiakban fellelhetőek. A Kifli.hu online oldalán is elérhető.
    Melyiket ajánljuk: TRS Asia’s Finest Foods – Tikka masala
  7. Kínai ötfűszer-keverék
    Alapfűszernek számít Kínában. Használják levesekhez, húsokhoz, desszertekhez is. A klasszikus kínai ötfűszer alkotóelemei a csillagánizs, a szechuáni bors, a szegfűszeg, az édeskömény és a fahéj.
    Fűszerkeverék házilag:
    🔸 1 tk őrölt fahéj,
    🔸 0.5 tk egész szegfűszeg,
    🔸 5 db csillagánizs,
    🔸 1 tk egész/őrölt szecsuáni bors,
    🔸 1 tk egész édesköménymag

    Mennyi idősen: fahéj, már 7-8 hónapos kortól, a többit kicsivel később 9-10 hónapos kortól. A teljes keveréket is ekkortól ajánlom.
    Mihez használjuk: húsokhoz (kacsamellhez nagyon finom), desszertekhez
    Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt, Asia Grocery – Rákóczi tér)
    Melyiket ajánljuk: mi a házi keveréket készítjük

Zöldségek (és egyebek)

  1. Shiitake gomba
    A világ egyik legtöbbet termesztett gombája – ennek ellenére többnyire Ázsiában fogyasztják. Itthon is termesztik, de célszerű szárított formában megvenni, mivel jellemzően kis mennyiség kell egy-egy ételhez. A szárított gombát a csomagolás instrukciói alapján áztatni kell fogyasztás előtt. Erős umami-bomba, jellegzetes és karakteres ízzel…. és nem mellesleg rengeteg gyógyhatással.

    + Mennyi idősen: egy éves kor után adható, kis mennyiségben adjuk eleinte
    + Mihez használjuk: délkelet-ázsiai jellegű tésztás, rizses ételek
    + Hol szerezd be: Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér)
    + Melyiket ajánljuk: teljesen mindegy
  2. Mungóbabcsíra
    A távol-keleti konyha alapzöldsége roppanós textúrája és umamiban gazdag íze folytán. Ne keverjük össze a szójacsírával, ami hasonló kinézetű de más (szerintünk rosszabb) ízű. A konzerv/üveges verziót felejtsük el, borzalmas állaga van.

    + Mennyi idősen: kizárólag hőkezelve (forrázva) adható, egy éves kor után
    + Mihez használjuk: bibimbap, pad thai
    + Hol szerezd be: SPAR szupermarketben frissen kapható, Ázsia boltokban (Ázsia bolt – Vámház körút, Asia Grocery – Rákóczi tér),
    + Melyiket ajánljuk: mindegy, csak ne konzerv legyen!
  3. Szárított rák
    Szárított garnélarák, amit Ázsiában ételízesítőnek használnak. Intenzív sós íz és erőteljes illat jellemzi, jellegzetes, halas ízt kölcsönöz az ételeknek.
     
    + Mennyi idősen: önmagában nagyon intenzív halas íze van, de nem magában használjuk, hanem megy bele a levesbe, ha már kóstoltattál rákot a babával, akkor ez is mehet.
    + Mihez használjuk: laksa paszta egyik legfontosabb eleme (bár rákpaszta részben helyettesítheti)
    + Hol szerezheted be: Rákóczi téri Asia boltban szoktuk venni, de az Ázsia boltban is kapható
    + Melyiket ajánljuk: Rákóczi téri Asia boltban szoktuk venni