Harira – marokkói paradicsomos csicseriborsóleves

Ez a marokkói leves pontosan ugyanazt tudja, mint egy finom gulyás – csak éppen teljesen más ízvilággal. Tartalmas, sűrű leves - vagy (pita)kenyérrel tálalva egy teljes értékű egytálétel. Nem is akármilyen! A négy éves Olívia több étkezésen át volt hajlandó egyfolytában enni, majd megkérdezte mikor főzünk újra ilyet. A bárányhús, az egzotikus fűszerek és a csicseriborsó miatt garantáltan nem hétköznapi kaja. Tradicionális formájában lencse és tészta is kerülhet bele – ha szeretnéd, bátran gazdagítsd ezekkel is. Ha nem kapsz bárányhúst, nyugodtan készítsd el sertésből – de ha ízlik, próbáld ki legközelebb báránnyal is, minőségi ugrás lesz!
pinit View Gallery 1 photo

Harira – marokkói paradicsomos csicseriborsóleves

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 mins Főzési/sütési idő 60 mins Teljes idő 1 óra 20 perc

Leírás

Mennyi idősen: egy éves kor után javaslom az intenzíven fűszeres íze miatt.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: bárányhús (lásd Tipp résznél)

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Elkészítés

  1. A hagymát, fokhagymát és a gyömbért apróra vágjuk és az olajon melegíteni kezdjük. Amikor fonnyadni kezd, rádobjuk a fél-egy centis kockára vágott répákat is, majd felvesszük a lángot és kissé lepirítjuk. Jöhetnek a fűszerek (a babér és a petrezselyem kivételével), amikor az illatuk megcsapja az orrunkat akkor beledobjuk a húst is és keverve addig pirítjuk amíg már sehol nem látjuk a nyers vörös hús színét.  

  2. Felöntjük a hús-zöldség keveréket a csicseriborsóval (konzerv lével együtt), a paradicsompürével és 1 liter (ha sűrű ragut szeretnénk) vagy 1.5l (ha tartalmas levest akarunk) forró vízzel, felkaparjuk az edény aljáról a pirult réteget. Beledobjuk a babérleveleket és a petrezselyem apróra aprított szárát is, majd forrásba hozzuk, ízlés szerint sózzuk.

  3. Fedő alatt főzzük minimum egy órán át, míg a répák kellően puhák lesznek (de nem esnek szét). A levest forrón tálaljuk, görög joghurttal (vagy tejföllel) és frissen aprított petrezselyemmel – pita vagy kenyér kíséretében.

Megjegyzések

Tipp:

  • Bárányhúst a török henteseknél szerezhetsz be a legolcsóbban, kiváló minőségben. Készítheted nem darált húsból is, de akkor a répát is nagyobbra vágd és a főzési idő is hosszabb lesz.
  • Ha van otthon harissza, ajvár, zakuszka vagy más zöldséges szósz, bátran dobj bele egy evőkanállal.
https://www.instagram.com/inyencbaba/