Kecskesajttal sült gomba

Van úgy, hogy alkalom szüli a receptet. „Szereztem” néhány igazán friss őzlábgombát kirándulás közben a Pilisben. Ezer hála és köszönet a kedves ismeretlennek, aki a legszebb és legnagyobb gombáit adta nekem és Regőnek - és még egy gyorstalpalót is tartott, hogyan ismerem meg az őzlábgombát. Gyorsan ki kellett találni valami receptet hozzá. Mivel még soha nem ettem előtte, tanácsot is kértem az olvasóktól, hogy ők mivel ennék. Mivel sem rántva sem pörköltnek nem szeretem, így ötleteltem is: megnéztem mi van itthon. Végül egy kecskesajtos, vajas, petrezselymes, chilis ízesítés sült ki belőle. Zseniálisan működtek együtt az ízek. A kedvenc Galagonya tanya kecskesajtom a helyi piacról és frissen szedett gomba a szomszédos erdőkből, a Pilisből.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 mins Főzési/sütési idő 15 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a gomba rendkívül gazdag tápanyagokban, de nehezen emészthető kisgyereknél erős hasfájást okozhat, ezért a hozzátáplálás időszakában (ha szigorúan az első évet vesszük) nem javasolt a bevezetése. Érdemes vele megvárni a két, sőt sokak szerint akár a három éves kort.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (2 adaghoz):

Elkészítés

  1. A gombákat alaposan megmossuk (próbáljuk ezt nagyon gyorsan, mert szivacsként szívja a vizet és egy vizes szivacsot is nehéz „megsütni”) és megszárítjuk. A lágy kecskesajtot elkeverjük frissen aprított petrezselyemmel (pár levelet rakjunk félre a díszítéshez) és sózzuk. Megolvasztjuk a vajat és elkeverjük az olívaolajjal, fokhagymanyomóval belenyomjuk a fokhagymát, sózzuk. A gombákat ezzel a keverékkel ecsettel bekenjük.

  2. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. Egy serpenyőt szárazon felhevítünk és belehelyezzük a gombákat. Oldalanként kb fél percig (Ez a gomba méretétől és vastagságától is függ.) pirítjuk. Épp csak annyit, hogy egy kicsit lepiruljon, de a gomba tartása még megmaradjon, ne lágyuljon el.

  3. A gombákat sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, megtöltjük a kecskesajtos krémmel és kb. 15 percig sütjük (kisebb gombák esetében ez az idő kevesebb is lehet). Ha elkészült,díszítsük még friss petrezselyemmel, szórjuk meg chilivel és tálaljunk hozzá meleg pirítóst.

Megjegyzések

Tipp:

  • mindenképp érdemes valamilyen ízgazdagabb gombát választani az elkészítéshez. Ha sima csiperkét használunk, akkor abból is válasszuk az ízletesebb barna változatot.
https://www.instagram.com/inyencbaba/