Kókusztejes-currys újkrumplifőzelék répafasírttal

Szeretem a klasszikus magyar ételeket megbolondítani ázsiai alapanyagokkal – sokszor meglepően finom fogások születnek úgy, hogy az eredeti étel karaktere sem tűnik el teljesen. Ez most egy igazi tavaszi fogás: az újkrumpli friss, enyhén édeskés ízével - csipetnyi curryvel és kókusztejjel áthangolva a hagyományos verziót. Könnyű és gyors étel, mivel az újkrumplinál a pucolással sem kell bajlódni.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 perc Főzési/sütési idő 15 perc Teljes idő 25 perc

Leírás

Mennyi idősen:

A krumpli nagyon hamar már 6 hónapos kortól beilleszthető a babák étrendjébe, az első zöldségek között van a hozzátáplálás során.

7-8 hónapos kortól a lenti főzeléket készíthetjük úgy, hogy az újhagymát szőlőmagolajon megfuttatjuk és hozzáadjuk a krumplit. Kevés vízben megfőzzük. Amikor elkészült adhatunk hozzá kevés frissen aprított petrezselymet vagy koriandert és az egészet pürésítsük (anyatej vagy tápszer vagy kevés joghurt hozzáadásával) a babának megfelelő állagúra.

9-10 hónapos kortól adhatunk hozzá ízesítésnek kevés curry port. A kókusztej helyett ekkor is használjunk joghurtot vagy tejfölt a pürésítéshez.

A főzelék lenti teljes verzióját a fasírttal együtt 11-12 hónapos kortól ajánlom. Ha a tojásfehérje miatt esetleg van allergia, akkor a tojást helyettesítsük lenmagból készített tojással (elkészítés Tipp részben).

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: curry por, kókusztej (Spájz rovatban részletesen)

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Főzelék:

Korianderes répafasírt:

Elkészítés

  1. A krumplikat jó alaposan héjastól ledörzsöljük, nem szükséges pucolni, így még finomabb lesz. Az újhagymát a szárával együtt felkarikázzuk. Olajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, majd rászórjuk a curry port és addig pirítjuk, amíg picit illatozni kezd. Hozzáadjuk a felkockázott újkrumplit, babérlevelet és felöntjük az alaplével. Addig főzöm, hogy a krumpli épp megfőjön, de még ne essen szét, ez kb. 10 perc. Villát beleszúrva ellenőrizhetjük az állagát. Kiveszünk a főzelékből 2 szedőkanálnyi mennyiséget és botmixerrel összeturmixoljuk a kókusztejjel. Visszaöntjük a krumplira (a főzelék így az ízét módosító liszt nélkül is besűrűsödik a kívánt állagúra) és ízesítjük a lime levével, frissen őrölt borrsal és sóval (a baba adagot nem sózom).

  2. A répafasírthoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük a répát és hozzákeverjük az apróra vágott újhagymát (szárával együtt) és a többi hozzávalót. Ha babának is készül, nem kell sózni. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és evőkanálnyi adagokat halmozunk bele a fasírtból. Kb. 2-2 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.

  3. A kész főzeléket megszórjuk frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel és a felnőtt adagot őrölt chilivel és sóval tehetjük pikánsabbá. A fasírttal tálaljuk.

Megjegyzések

Tipp:

  • Vegán verzió esetén 1 tojás helyett 1 ek őrölt lenmagot 3 ek  hideg vízzel elkeverünk és állni hagyjuk kb. 10-15 percig, ennyi idő alatt kocsonyás állagúra fog összeállni. Ez ugyanúgy működik kötőanyagként, mint a tojás – csak keverjük bele a fasírtba.
  • Ha nincs kedved fasírtot csinálni dobj rá néhány szem gránátalmamagot, nekem azzal a kis fanyarkás ízzel is nagyon bejött.
https://www.instagram.com/inyencbaba/