Kókusztejes-currys újkrumplifőzelék répafasírttal
Leírás
Mennyi idősen:
A krumpli nagyon hamar már 6 hónapos kortól beilleszthető a babák étrendjébe, az első zöldségek között van a hozzátáplálás során.
7-8 hónapos kortól a lenti főzeléket készíthetjük úgy, hogy az újhagymát szőlőmagolajon megfuttatjuk és hozzáadjuk a krumplit. Kevés vízben megfőzzük. Amikor elkészült adhatunk hozzá kevés frissen aprított petrezselymet vagy koriandert és az egészet pürésítsük (anyatej vagy tápszer vagy kevés joghurt hozzáadásával) a babának megfelelő állagúra.
9-10 hónapos kortól adhatunk hozzá ízesítésnek kevés curry port. A kókusztej helyett ekkor is használjunk joghurtot vagy tejfölt a pürésítéshez.
A főzelék lenti teljes verzióját a fasírttal együtt 11-12 hónapos kortól ajánlom. Ha a tojásfehérje miatt esetleg van allergia, akkor a tojást helyettesítsük lenmagból készített tojással (elkészítés Tipp részben).
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: curry por, kókusztej (Spájz rovatban részletesen)
Hozzávalók (4-5 adaghoz):
Főzelék:
Korianderes répafasírt:
Elkészítés
-
A krumplikat jó alaposan héjastól ledörzsöljük, nem szükséges pucolni, így még finomabb lesz. Az újhagymát a szárával együtt felkarikázzuk. Olajon 1-2 perc alatt megfuttatjuk, majd rászórjuk a curry port és addig pirítjuk, amíg picit illatozni kezd. Hozzáadjuk a felkockázott újkrumplit, babérlevelet és felöntjük az alaplével. Addig főzöm, hogy a krumpli épp megfőjön, de még ne essen szét, ez kb. 10 perc. Villát beleszúrva ellenőrizhetjük az állagát. Kiveszünk a főzelékből 2 szedőkanálnyi mennyiséget és botmixerrel összeturmixoljuk a kókusztejjel. Visszaöntjük a krumplira (a főzelék így az ízét módosító liszt nélkül is besűrűsödik a kívánt állagúra) és ízesítjük a lime levével, frissen őrölt borrsal és sóval (a baba adagot nem sózom).
-
A répafasírthoz nagy lyukú reszelőn lereszeljük a répát és hozzákeverjük az apróra vágott újhagymát (szárával együtt) és a többi hozzávalót. Ha babának is készül, nem kell sózni. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat és evőkanálnyi adagokat halmozunk bele a fasírtból. Kb. 2-2 perc alatt mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
-
A kész főzeléket megszórjuk frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel és a felnőtt adagot őrölt chilivel és sóval tehetjük pikánsabbá. A fasírttal tálaljuk.
Megjegyzések
Tipp:
- Vegán verzió esetén 1 tojás helyett 1 ek őrölt lenmagot 3 ek hideg vízzel elkeverünk és állni hagyjuk kb. 10-15 percig, ennyi idő alatt kocsonyás állagúra fog összeállni. Ez ugyanúgy működik kötőanyagként, mint a tojás – csak keverjük bele a fasírtba.
- Ha nincs kedved fasírtot csinálni dobj rá néhány szem gránátalmamagot, nekem azzal a kis fanyarkás ízzel is nagyon bejött.