Narancsos-csokis kuglóf

Egy réges régi recept, amit évekkel ezelőtt a téli szezonban mindig megsütöttem, aztán valahogy szépen feledésbe is merült. Legutóbb a Platz piacon viszont annyira finom kandírozott narancsot sikerült venni, hogy beugrott a szaftos narancsos-csokis kuglóf képe. A régi receptet kicsit leporoltam, felturbóztam és egészségesebbét tettem. A finom narancs és kakaós íz mellett az édességről a cukor helyett datolya és méz gondoskodik.
pinit View Gallery 1 photo

Narancsos-csokis kuglóf

Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 15 min Főzési/sütési idő 40 min Teljes idő 55 perc

Leírás

Mennyi idősen: méz és kakaó miatt csak 1 éves kor után kínáljuk a babának.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (23 cm átmérőjű sütőformához):

Elkészítés

  1. A datolyákat aprítóban pürésítjük. Ha nem elég puha, akkor 1-2 evőkanál vizet adjunk hozzá, hogy könnyebben paszta állagot érjünk el. Egy tálban összekeverjük a száraz hozzávalókat, liszteket, kakaóport, sütőport, szódabikarbónát és adunk hozzá egy csipet sót és belereszeljük a narancshéjat. Az egészet jó alaposan keverjük el, így a narancshéj aromája kicsit átjárja az összetevőket, intenzívebben narancsos íz lesz a végeredmény. (Cukorral jobban működik, de azt most nem használunk.)

  2. A tojássárgáját a szobahőmérsékletű vajjal habosra keverjük. Hozzákeverjük a többi nedves hozzávalót, mézet, joghurtot. Beleforgatjuk a száraz hozzávalókat a kandírozott narancsot. Felverjük a tojásfehérjéket és több részletben, laza mozdulatokkal beleforgatjuk.
  3. Vajazott, lisztezett formában 180 fokon kb. 35-40 percig sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük a végeredményt. Néhány percig hagyjuk hűlni, majd kiborítjuk a formából és hagyjuk teljesen kihűlni.
https://www.instagram.com/inyencbaba/