Narancsos-currys sütőtökkrémleves

Köszönet az Olimpiának! Olimpia? Most nem a rangos sporteseményre gondolok, hanem az étteremre az Alpár utcában, ahol megajándékoztak minket a zseniális narancsos-currys sütőtökleves élménnyel. Csak ülsz ott és elemzed minden falatnál, hogy ezt meg kell fejteni, mert annyira jó. Utána jó gyorsan ki is kell otthon próbálni, mert bizony az emlékek gyorsan megfakulnak. Próbáltuk, teszteltük, elsőre nem lett az igazi, de másodikra megvolt az “aha” élmény. Papírra vetettük, másoknak is megfőztük és most veletek is megosztom. Íme, az őszi-téli szezon állandó vendége a konyhánkban.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen:

Sütőtök az első zöldségek között bekerül a baba étrendjébe. 7-8 hónapos kortól a sütőtököt, darabos vagy püré formában kevés őrölt rómia köménnyel vagy curry porral már fűszerezhetjük az ismerkedés jegyében. A teljes lenti receptet a méz és narancs miatt csak 1 éves kor után javaslom. A leves természetesen a méz elhagyásával is készíthető, akkor 11-12 hónapos babáknak kóstoltatható.

Pirított tökmaggal csak a biztosan rágni tudó kisgyermeknek adjuk a levest, az olajos magvak egészben könnyen fulladást okozhatnak. Kisebbeknek aprítsuk vagy őröljük.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: curry por (Spájz rovatban)

Hozzávalók (4-5 adaghoz):

Elkészítés

  1. A mézet egy lábasban megolvasztjuk majd hozzádobjuk a vajat. Ha összeforrt, megszórjuk a fűszerekkel és közepes hőfokon addig pirítjuk, amíg kicsit illatozni kezdenek (vigyázva, hogy a fűszer ne égjen le). Hozzádobjuk a sütőtök kockákat és azokat is jó alaposan átpirítjuk folyamatosan kevergetve, hogy a fűszerek ne kapjanak oda. Megszórjuk a liszttel és azzal együtt még 1-2 percig pirítjuk.

  2. Felöntjük az alaplével, tejszínnel és narancslével, beleszórjuk a narancshéjat és felforraljuk. Alacsony hőfokon addig főzzük, amíg a tök megpuhul, utána botmixerrel krémesre turmixoljuk. Egy száraz forró serpenyőben lepirítjuk a tökmagot és tálaláskor azzal kínáljuk a meleg levest.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • gyömbérrel is nagyon finom, a curry és római kömény mellé adhatunk hozzá 2 cm gyömbért lereszelve és a fűszerekkel együtt lepirítható, de csak a gyömbérrel is nagyon finom (a curryt és római köményt akkor el is hagyhatod)
https://www.instagram.com/inyencbaba/