Narancsos-currys vöröslencse leves

A vöröslencse csak nem régen lett a mindennapi étkezéseink része. Miután azonban felfedeztem milyen könnyen elkészíthető, sokszor nyúlok hozzá, ha valami gyors levest vagy főzeléket szeretnék készíteni. Alig 15 perc alatt megfő úgy, hogy ehhez még áztatni sem kell. Amellett, hogy rostban/fehérjében/vitaminokban és ásványokban gazdag, a többi hüvelyeshez képest sokkal könnyebben emészthető, nem puffaszt. Mivel a hántolás során sokszor már megtisztítják a nehezen emészthető héjától, bátran kínálhatjuk kisebb babáknak is.
pinit View Gallery 1 photo
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 10 mins Főzési/sütési idő 20 mins Teljes idő 30 perc

Leírás

Mennyi idősen: a fentiek miatt már 7-8 hónapos kortól be lehet vezetni a baba étrendjébe püré formájában. Anyatejjel vagy tápszerrel lehet a kívánt állagúra pürésíteni.

7-8 hónapos kortól a vöröslencsét készítsük el együtt a répával, vöröshagyma helyett kevés újhagymával és adhatunk a püréhez almát is. De akár jó párosítás fehérrépával és körtével kombinálva is.

9-10 hónapos kortól már bátran rakhatsz hozzá egy nagyon kevés római köményt/gyömbért/curry port (amiben nincs chili) is. Egyszerre csak egy fűszert javaslok. Mehet bele már a narancslé és narancshéj is.

Az összes hozzávalóval együtt 1 éves kortól javaslom a levest.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: nincs

Hozzávalók (5-6 adaghoz):

Elkészítés

  1. A vöröslencsét jó alaposan átmosom és leszűröm. Nem szükséges áztatni, pillanatok alatt megfő.

  2. Az olajon lepirítom az apróra vágott hagymát, fokhagymát, reszelt gyömbért. Belekeverem a curryt és a római köményt és addig pirítom, amíg kicsit illatozni kezd. Hozzáadom az apró kockákra vágott sárgarépát, kicsit azt is átpirítom majd felöntöm az alaplével (vagy vízzel). Ezután mehet bele a lencse, és kevés frissen őrölt bors.

  3. Ha már a répa is kezd puhulni, beleöntöm a narancslevet, tejszínt és a reszelt naracshéjat is hozzáadom. Botmixerrel pürésítem. A felnőtt adagot ízlés szerint sózom. Tálaláskor a tetejét megszórom frissen aprított korianderrel/petrezselyemmel.

Megjegyzések

ℹ️ Tipp:

  • Sárgarépával nekem finomabb, teltebb íze lesz. De ha nagyon kevés az időd, hagyd ki: nélküle is nagyon finom lesz. Esetleg le is reszelheted… úgyis leturmixolod majd a végén.
https://www.instagram.com/inyencbaba/