Hummusz, harisszával sült répákkal és kecskesajttal
Leírás
Hummuszról bővebben az eredeti Hummusz receptnél olvashatsz.
Mennyi idősen: 7-8 hónapos korban készíthetünk a hummuszból baba változatot, fokhagyma és citrom nélkül. Mellé készíthetünk a sült répából is a baba részére egy külön edényben. Aprított répát 1-2 tk szőlőmagolajjal/olívaolajjal forgassuk össze és úgy süssük meg. Adhatunk hozzá egy csipet római köményt is ízesítésnek. A sült répát kínáljuk a baba igényeinek megfelelően.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: harissza, tahini (Spájz rovatban részletesen olvashatsz ezekről)
- Tahini
Ínyenc baba recept, amihez még használhatod: baba ganoush, sült gyökérzöldségek tahinis mártogatóssal
Hozzávalók (2-3 adaghoz):
Hozzávalók a hummuszhoz:
Elkészítés
-
A sütőt 220 fokra előmelegítjük. A répákat megpucoljuk és összeforgatjuk az olajjal és harisszával valamint ízlés szerinti mennyiségű sóval. A répák méretétől függően 40-50 percig sütjük.
-
A csicseriborsót egy keskeny és mély pohárba tesszük – ilyet általában adnak a botmixerek mellé. Ha nincs ilyenünk, egy nagyobb befőttes üvegben is elkészíthetjük. A csicseri konzerv levéből csak a felét öntsük bele először, a többit tegyük félre. Kanalazzuk bele a tahinit is – vegyük figyelembe, hogy a tahinit jól fel kell keverni előtte mert az alja be tud keményedni amíg a tetején csak folyós olaj marad.
-
Alaposan turmixoljuk le a csicserit a tahinivel. Ha túl száraz (nehezen dolgozik a mixer) akkor kicsit mindig öntsünk hozzá a főzőléből – de vigyázzunk, ne legyen túl híg. Mindig jussunk el a legmagasabb fokozatig a botmixeren, a darabos hummusz nem kellemes. (Az esetleg fagyasztásra szánt részt ilyenkor vegyük ki – a citrom/fokhagyma és római kömény fagyasztás után nem annyira friss ízű.)
-
Csavarjuk bele a citromot, nyomjuk bele a fokhagymát és a római köményt – majd ismét jó alaposan keverjük (turmixoljuk) le. Kicsi sóval ízesítsük, majd saját ízlésünk szerint plusz citrom/fokhagyma/só kerülhet bele. Kis gyerekeknél vegyük figyelembe, hogy a nyers fokhagyma izgatja a gyomrot – ne legyen benne túl sok!
-
Tálaláshoz szedjük ki a hummuszt egy tálba, fektessük a tetejére a sült répákat. A kecskesajtot morzsoljuk egy külön tálba és csorgassuk meg a répákról lecsorgott olajjal.
A maradék hummusz a hűtőben még napokig eláll, ezért ha nem esszük meg az egészet nem praktikus a sajtot a tetejére morzsolni. -
Tálaljunk mellé pitát/arab kenyeret/tortillát bármit, ami épp van otthon.
Megjegyzések
Tipp:
- ha gyorsítani szeretnénk a sütési folyamaton a répákat vágjuk kisebb hasábokra
- a hummusz előző nap is elkészíthető