Sokmagvas keksz áfonyával
Leírás
Mennyi idősen: az olajos magvak nagyobb darabokban vagy egészben könnyen fulladást okozhatnak babáknál. Ha szeretnénk kisebb babának is kínálni, akkor szigorúan egy éves kor után a méz miatt és a magokat őrölt formában használjuk. 2 éves kor alatt pedig a csokit is hagyjuk ki a gyerkőcöknek szánt csemegéből. Nekik a méztől és aszalt gyümölcstől bőven elég édes lesz.
Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!
Különleges alapanyag: tahini (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)
Ínyencbaba recept, amihez még használhatod:
Hozzávalók (25-30 db-hoz):
Elkészítés
-
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lenmagtojáshoz a lenmagot finomra őröljük és elkeverjük a hideg vízzel. Kb. 5-10 percig állni hagyjuk, ennyi idő után már sűrű, zselés állagúra változik.
-
A tökmagot aprítóban durvára aprítjuk (így könnyebben össze fog állni a keksz), hozzákeverjük a többi száraz hozzávalót, alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a mézet, tahinit és lenmagtojást. Ragacsos masszát fogunk kapni. Enyhén vizes kézzel formázzuk az kicsit segíteni fog.
-
Kb. diónyi méretű darabokat veszünk le belőle és a két tenyerünk között ellapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Előmelegített sütőben kb. 12-13 percig sütjük vagy amíg picit aranybarna színt kap. Hagyjuk kihűlni és csak utána vegyük ki a tepsiből, hogy ne essen szét. Ha teljesen kihűlt akkor lesz ropogós.
Megjegyzések
Tipp:
- Ha tudsz szerezz cukrozatlan vörösáfonyát, egy kis savanykás íz kifejezetten jól áll az édes, mézes masszának.