Sokmagvas keksz áfonyával

Tulajdonképpen egy házi müzliszelet, csak kerek formában és extra sok olajos maggal. Magokból szándékosan az itthon is fellelhető és olcsóbb magok dominálnak. Egy valamirevaló müzliszeletből természetesen az aszaltgyümölcs sem maradhat el. Az igazi hedonista élvezetről pedig egy jó nagy adag étcsoki és kókusz is gondoskodik. Utóbbit ha nem szereted el is hagyhatod, előbbit vétek lenne. Csak magában is finom ropogtatnivaló, de joghurttal és gyümölcsökkel akár reggeli, uzsonna is kerekedhet belőle.
pinit Galéria megtekintése 1 kép
Nehézség: Kezdő Elkészítési idő 20 perc Főzési/sütési idő 25 perc Teljes idő 45 perc

Leírás

Mennyi idősen: az olajos magvak nagyobb darabokban vagy egészben könnyen fulladást okozhatnak babáknál. Ha szeretnénk kisebb babának is kínálni, akkor szigorúan egy éves kor után a méz miatt és a magokat őrölt formában használjuk. 2 éves kor alatt pedig a csokit is hagyjuk ki a gyerkőcöknek szánt csemegéből. Nekik a méztől és aszalt gyümölcstől bőven elég édes lesz.

Mindig vedd figyelembe, hogy a te babád miket eszik, milyen alapanyagokat vezettél már be neki!

Különleges alapanyag: tahini (Spájz rovatban részletesen olvashatsz róla)

Ínyencbaba recept, amihez még használhatod:

Hozzávalók (25-30 db-hoz):

Elkészítés

  1. A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A lenmagtojáshoz a lenmagot finomra őröljük és elkeverjük a hideg vízzel. Kb. 5-10 percig állni hagyjuk, ennyi idő után már sűrű, zselés állagúra változik.

  2. A tökmagot aprítóban durvára aprítjuk (így könnyebben össze fog állni a keksz), hozzákeverjük a többi száraz hozzávalót, alaposan elkeverjük és hozzáadjuk a mézet, tahinit és lenmagtojást. Ragacsos masszát fogunk kapni. Enyhén vizes kézzel formázzuk az kicsit segíteni fog.

  3. Kb. diónyi méretű darabokat veszünk le belőle és a két tenyerünk között ellapítjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk. Előmelegített sütőben kb. 12-13 percig sütjük vagy amíg picit aranybarna színt kap. Hagyjuk kihűlni és csak utána vegyük ki a tepsiből, hogy ne essen szét. Ha teljesen kihűlt akkor lesz ropogós.

Megjegyzések

Tipp:

  • Ha tudsz szerezz cukrozatlan vörösáfonyát, egy kis savanykás íz kifejezetten jól áll az édes, mézes masszának.
https://www.instagram.com/inyencbaba/